Hibaüzenet

Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).

A program bemutatása

A szegedi Waldorf Egyesület családokat megerősítő programjának célja, hogy Szegeden és a Szegedi kistérségben

  • információk, tanácsadások, képzések, szolgáltatások nyújtásával támogassa a különböző életszakaszban levő családokat problémáik megoldásában,
  • ismeretek átadásával felkészítse a fiatalokat a párválasztással- és családalapítással kapcsolatos feladatokra,
  • rendezvények és szolgáltatások szervezésével hozzájáruljon a családi identitáshoz és a kisközösségek fejlődéséhez és megtartó erejük növeléséhez.

 

Szervezetünk életében kiemelten fontosnak tartjuk a szülőkkel való szoros kapcsolattartást – hiszen magát az iskolát és óvodát fenntartó egyesületet is szülők hozták létre -, valamint a pedagógiánk minél szélesebb körben való ismerté tételét. A Waldorf iskolák és óvodák csak a szülőkkel való szoros együttműködésben tudnak fennmaradni és fejlődni, ezért a szülők tevékenyen részt vesznek az óvoda, iskola életében. A szülők egymást anyagilag is támogatják oly módon, hogy minden család saját anyagi lehetőségei szerint járul hozzá az iskola ill. az óvoda fenntartásához. Tanórán kívüli táborok, szülői estek, játszóházak, hagyományőrző rendezvények szervezésével népszerűsítetjük az intézményekben folyó tevékenységeket, erősítjük a családok összetartásának szükségességét.

 

Jelen pályázat keretében tovább fejleszthetjük azokat a tevékenységeket, melyek alapértékeink és pedagógiánk szempontjából nagy hangsúlyt kapnak. Ilyenek: a családi közösségek megerősítése, a családi szerepre való felkészülés segítése, gyermekneveléssel kapcsolatos ismeretek fejlesztése, közösségépítés, a tapasztalati tanulás és élménypedagógia, az önkéntes szolgáltatások cseréjének kialakítása – ezáltal a családok gazdasági stabilitásának elősegítése.

 

Sok olyan családnak, akiknek a korábbi évben nem voltak egzisztenciális gondjai, a válság begyűrűzésével, a hitelkamatok növekedésével, a munkahelyek bizonytalanná válásával, ill. a meglevő munkahelyeken tapasztalható terhelésnövekedéssel olyan problémáik jelentkeztek, melyek nem csak anyagi- , hanem érzelmi életükre, időgazdálkodásukra is jelentős hatást gyakoroltak. Igyekeztünk olyan típusú tevékenységeket kitalálni, melyekkel könnyíthetünk ezeken a terheken, ún. szívességbankot hoztunk létre, szociális szövetkezetet alapítottunk, gyerekfelügyeletet és játszóházat szerveztünk, de ezek a kezdeményezések nem alkottak szerves egészet. Jelen pályázattal lehetőséget látunk arra, hogy az eddig elkezdett tevékenységeinkre építve egy komplex programot valósítsunk meg a családok megerősítésének érdekében.

 

A pályázat keretén belül az alábbi szolgáltatásokat és programokat ajánljuk a családok számára:

 

Tanácsadás

- Nevelési-családkonzultációs tanácsadás

- Tanácsadás gyermekgondozásból a munkaerőpiacra visszatérőknek

- Tanácsadás a szociális családi támogatásokról

- Adósságcsökkentési, pénzügyi tudatosságot növelő tanácsadás

- Mediáció – konfliktuskezelési tanácsadás

Szívességbank fejlesztése

Közösségi kert kialakítása

Szülők Iskolája

Párkapcsolati felkészítés gimiseknek

Családi Életre Nevelés

Waldorf Hetek

János ünnep

Mihály nap

Márton nap

Adventi vásár

Szent György napi ünnep

Hídi vásár

Születéstréning

Családállítás

Transzformációs társasjáték

Táborok, tanulmányutak

Játszóházak a Vadasparkban

Szülői kézikönyv

Gyermekfelügyelet a programok ideje alatt

 

 

A programokról további információ kérhető:

 

Palotás Csilla (palotascs@gmail.com, 30-436-3858) szakmai vezető

Makra Nelli (makra.nelli@gmail.com, 70-978-8501) projekt koordinátor

A szegedi Waldorf minden korosztály számára elérhető

Linkek

kövess minket a facebookon:

Waldorf Iskola és Egyesület

6725 Szeged Kolozsvári tér 1-2.
Telefon: +36-62-444-190
Mobil.: +36-20-215-8456
E-mail: waldorf.szeged@gmail.com

Waldorf Óvoda

6728 Szeged, Napos út 16.
Mobil: 20/359-0932
E-mailangyalkert99@gmail.com