Hibaüzenet

Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).

Informatika szakkör

Informatika szakkör

Informatika szakkör - robot építés2015. szeptember 1 – október 22. között megtartott informatikai szakkörökön bepillantást nyerhettek az érdeklődő tanulók elsősorban az informatika szakterület robotikával foglalkozó részébe.

A pályázatnak köszönhetően 2 LEGO robot (Mindstorms EV3), 3-3 Apple tablet és okos mobiltelefon készülék, ill. 2 digitalizáló pad lett beszerezve.

A tanulók megismerkedtek a legorobotok alkotó elemeivel, melyekből meglévő tervek/ szerelési útmutatók és egyéni elgondolások alapján mozgásra képes robotokat raktak össze.  Ez a munkafolyamat kiválóan alkalmas a tanulók fantáziájának, térbeli látásmódjának, kezük finommozgásának, előre tervezésnek és kooperatív csoportmunkájuknak a fejlődésére. 

A tablet és okostelefonokra telepíthető ingyenes LEGO szoftverek segítségével megtanulták mozgatni a robotot, ill. a mozgatáshoz szükséges programelemeket megismerték, használták. Ezek a tevékenységek fejlesztő hatással bírnak a logikus gondolkodásra. A tanulók megtapasztalhatták a különböző elektronikus/kommunikációs eszközök összehangolt használati lehetőségét, megismerték az eszközök egymás közötti kommunikációjának módjait. Tudatosult bennük a megújuló energiaforrások (akkumulátorok) használatának előnye.

Informatika szakkör - robot irányítása Informatika szakkör - robot irányítása 2

Szintén megtapasztalhatták ezen eszközök márkájának előnyeit, hátrányait (stabilitás – árarány).

Kipróbálták az eszközök komplex használatát: építettek olyan járművet, amit tablettel irányítottak és ami magával vitt egy bekapcsolt kamerájú mobiltelefont. Ennek kameraképét egy másik tablettel nézték. Ezek hasznát -többek között- ember által nehezen megközelíthető helyek elérésében és feltérképezésében látják.

Informatika szakkör - kamerás robotInformatika szakkör - kamerás robot 2Informatika szakkör - kamerás robot 3

A számítógépekre telepített ingyenes LEGO szoftverek segítségével megtanulták a robot szenzorainak használatát és a robot mozgásának beprogramozását, megismerték a programozás vezérlő szerkezeteinek működését.

A digitalizáló padok segítségével jó rajzolási készséggel megáldott tanulók igazi művészi alkotásokat rajzoltak a számítógépeken. Kipróbáltuk ezen padok segítségével a robotok programozását is.

Informatika szakkör - rajzolás digitális paddal

Több tanuló jelezte szándékát a szakkörön való további részvételre, így egyéni motiváció és vállalás útján folytatódni fog ez a délutáni tevékenység, melynek keretein belül tervezzük quadrakopterek reptetését, irányítását más elektronikus eszközökkel, egyéni tervezésű LEGO robotok felépítését és beprogramozásukat összetett tevékenységek elvégzésére, ill. digitális rajztudás fejlesztését, elmélyítését.

Úgy gondolom, ezekkel a tevékenységekkel sikerül(t) kialakítani olyan motivációt a tanulókban, ami meghatározhatja jövőbeni életpályájukat, amelyekből ők és a munkaerőpiac is profitálhat és amivel képesek lesznek önálló kutató munkákra, fejlődésre.

A fent leírtak voltak ezen informatika szakkör legfőbb céljai.

További tapasztalatom az, hogy még több ilyen LEGO robotra lenne szükség, hiszen az ideális munka 2-3 fős csapatokban történik, arányaiban sok tanulót érdekelnek ezek a robotok és eszközök. Bízok benne, később lesz módunk bővíteni meglévő eszközeink számát, típusát!

A szegedi Waldorf minden korosztály számára elérhető

Linkek

kövess minket a facebookon:

Waldorf Iskola és Egyesület

6725 Szeged Kolozsvári tér 1-2.
Telefon: +36-62-444-190
Mobil.: +36-20-215-8456
E-mail: waldorf.szeged@gmail.com

Waldorf Óvoda

6728 Szeged, Napos út 16.
Mobil: 20/359-0932
E-mailangyalkert99@gmail.com