Hibaüzenet

  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).
  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).

Búcsú az óvodától – Irány az iskola!

Az iskolaérés folyamata a gyermekben egy lassan kibomló időszak, amelynek során a gyermek nagyon világosan éli meg azt, hogy fokozatosan kilép ebből az időszakból és egyben az óvoda világából.

Készülnek a tarisznyákEz a folyamat az óvoda mindennapi életében minden évben a farsangi időszaktól kezdődően egyre intenzívebben jelenik meg egy-egy kézműves folyamatban. Az iskolába készülők olyan lehetőségeket kapnak az óvodai mindennapokban, amelyek során ők saját maguknak elkészítenek egy ballagó tarisznyát két részben: a pántját egy ún. körmöcskéző fán készítik el, szövőkereten pedig meg is szövik magát a tarisznyát.

A kisebb gyerekekben pedig ezzel párhuzamosan kialakul egy kép arról, hogy az iskolába készülőknek egyre szélesebb lehetőségeik vannak arra, hogy kipróbáljanak az óvodában is más dolgokat, amelyhez természetesen a felelősség érzése is társul. Amikor az iskolába készülők a tarisznyakészítés aznapi „munkájával” elkészültek, visszatérnek az óvoda mindennapi életébe, és mindeközben lassan, folyamatosan dolgozzák fel − mindenki a saját ritmusában − az óvodás élettől, az óvónőktől és kisebb társaiktól való búcsúzás nehézségét.

 

Az év végén a búcsúzás egy kis ünneppé rendezetten jelenik meg az óvoda életében. Az iskolába készülők titkosan előkészítenek a kisebbeknek egy bábelőadást, amelyet az utolsó nap elő is adnak nekik az óvodai csoportszobában. Bábozás után elköszön tőlük az óvoda, a szülők és az óvónők még közösen, utolsó alkalommal megajándékozzák az iskolába készülőket.

 

Csak a ballagóknak ajándék az ún. „titkos út”, amely az óvoda utolsó hetében egy kis kirándulás szokott lenni, ahol még utoljára óvodásként bejárják együtt a kicsit tágabb óvodai környezetet, a végén pedig lakomával várják őket szüleik és óvónőik.

 

A búcsúzás szándékosan nem túlzott ceremónia, mert a Waldorf-óvodákban inkább az év során való többszöri, mindenkinek saját igénye szerinti búcsúzásra helyezik a hangsúlyt, így is megkönnyítve az elválás és új életszakaszba lépés feldolgozását.

Ballagás, bábelőadás

A szegedi Waldorf minden korosztály számára elérhető

Linkek

kövess minket a facebookon:

Waldorf Iskola és Egyesület

6725 Szeged Kolozsvári tér 1-2.
Telefon: +36-62-444-190
Mobil.: +36-20-215-8456
E-mail: waldorf.szeged@gmail.com

Waldorf Óvoda

6728 Szeged, Napos út 16.
Mobil: 20/359-0932
E-mailangyalkert99@gmail.com