Hibaüzenet

  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).
  • Notice: Undefined variable: rendered_rows include() függvényben (/home/kydjlars/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_cycle/theme/views-slideshow-cycle-main-frame.tpl.php 15 sor).

Általános iskola 3. osztály

Ebben az évben lépnek be a gyerekek a 10. életévükbe, amikor fontos fizikai, pszichológiai és kognitív változásokon mennek keresztül. Ezek azok a változások, amit a kilenc-tíz év körüli gyermekeknél „Rubikonnak” nevezünk. A rubikon. Az Én egy újabb erőteljes belenyúlása az organizációba. A gyermek elhagyja egyéni paradicsomát, melyben úgy élt eddig, mint Ádám és Éva a teremtés kezdetén. Egyfajta álmodó boldogságban, egységben a környezettel. A rubikon fájdalmas érzései, a ki vagyok én és a honnan, és miért jöttem, mintha a bűnbeesés fájdalmas következményei lennének. A gyermek felfedezi saját titkos belső világát. Felismeri különvalóságát, s egyben a másoktól való elkülönülésben a magányt. Képzeletét titkok, félelmek, szorongások és ellentmondások töltik meg. Nehéz ez a korszak, s szülőnek, tanítónak egyformán igyekeznie kell, hogy jól tudják segíteni a gyermeket a földre való megérkezésében. Segíteni megtalálni egyéni színeit és befogadva a mást, visszatalálni a közösségbe, az egységbe egy megújult módon. Az Ószövetség, a Teremtés történetei jól támogatják ebben az időszakban a gyermek fejlődését. Ebből a kultúrkörből választottam dalokat a főtanítás kereteihez és a mesék is a Biblia történetei voltak. Az év legfontosabb kérdése, hogy mit csinálunk itt a földön és hogyan. Harmadik osztályban a gyermek saját lelkében tapasztal egyfajta kettősséget a világ befogadásával kapcsolatban. A világ korábbi egységének elvesztése ellentétbe kerül a világ újfajta megismerése fölötti csodálkozással, s ez az ellentét gyakran összezavarodást, bizonytalanságérzést vált ki a gyermekekből. Minden gyermeknél megjelenik az év folyamán ez a fejlődési fázis, mely rendkívül jelentős az öntudatra találás folyamatában. Ezt az állapotot gyakran elkülönülésként élik meg a gyerekek, illetve a külső és a belső világ szétválásaként.

A szegedi Waldorf minden korosztály számára elérhető

Linkek

kövess minket a facebookon:

Waldorf Iskola és Egyesület

6725 Szeged Kolozsvári tér 1-2.
Telefon: +36-62-444-190
Mobil.: +36-20-215-8456
E-mail: waldorf.szeged@gmail.com

Waldorf Óvoda

6728 Szeged, Napos út 16.
Mobil: 20/359-0932
E-mailangyalkert99@gmail.com